Ziemassvētku tradīcijas Adventes (ne) vainagi Adventes kalendārs Galda kartes Piparkūkas Karstvīns

Piparkūkas


Jau no pirmsākumiem piparkūka bijusi tirdziņu delikatese. Mīksta, ar garšvielām piesātināta kūka vai kraukšķīgs cepums. Dažreiz gaišs, citreiz tumšs, pikants vai salds un gandrīz vienmēr cilvēciņa, zvaigznes, dzīvnieka, mēness vai citas formas un rotāts ar glazūru. Kaut piparkūkām (ingvera maizītēm) ir sena vēsture, tādas kā šodien tās Eiropā izplatījās tikai XV gadsimtā.



Jau Senajā Grieķijā ingvers bija pazīstams, jo līdzās citām īpašībām tam piemita spēja paildzināt ēdiena mūžu. To pievienoja maizei un kūkām, kas vainagojās ar visā pasaulē pazīstamā cepuma radīšanu. Jau no pašiem pirmsākumiem piparkūka bija tirdziņu delikatese. Vietās, kur notika tirgošanās un dažādas izdarības, tirgoja arī piparkūkas, ko nesa mājās kā piemiņas lietu. Lieldienu tirdziņos pārdeva piparkūkas ziedu formā, bet rudenī tās kļuva par putniem un dzīvniekiem. Ar piparkūkām ir saistītas daudz dažādu tradīciju - Ziemassvētkos tajās iecep monētu, un, kas to uzkož, nākamajā gadā kļūst bagāts, neprecētajām sievietēm jāapēd piparkūku vīriņš, tad tiks pie īstā puiša.


 Ar laiku piparkūku cepšana izveidojās par noteiktu arodu. Eiropā Vācijā ir vissenākās šodien pazīstamo piparkūku cepšanas tradīcijas - neviens tirdziņš tur nav iedomājams bez ar cukura glazūru rotātām piparkūku grēdām. Nirnberga ir pazīstama kā piparkūku galvaspilsēta, jo tieši tur sāka cept mīkstās piparkūkas Lebkuchen. Tās radīšanai XVII gadsimtā tika pieaicināti tikai labākie cepēji un pat amatnieki, kas no koka izgrieza sarežģītas formas, un mākslinieki, kas piparkūkas rotāja. No vācu Lebkuchen tika uzcelta arī raganas mājiņa pasakā par Ansīti un Grietiņu. Nirnbergas piparkūku cepēji bija slavenai ar savām garšvielām, un viņus dēvēja arī par piparu maisiņiem.



Arī Francijā piparkūku cepšana bija atsevišķa nozare, to cepēji apvienojās no kūku un cepumu cepējiem atsevišķā ģildē. Parīze no XI līdz pat XIX gadsimtam mūki pārdeva piparkūkas cūkas formā. XIX gs. piparkūkas modernizējās un kļuva romantiskākas, piedzīvojot arī savu uzvaras gājienu Ziemassvētkos, kad no piparkūkām cep pat milzīgas mājas, ko pēcāk dekorē ar biezu pūdercukura glazūras kārtu. No Vācijas piparkūku cepšanas tradīcijas aizceļoja uz Ziemeļeiropu, arī Latviju.


Vecmāmiņas piparkūku mīkla

Sastāvdaļas:
  •  500g cukurs
  •  300g medus
  • 380-400g cūku tauki
  •  3 olas
  • 1kg milti
  •  ½ tējkarote citronskābe
  • 1 tējkarote soda
  • Garšvielas


Pagatavošana:
Cukuru uz pannas sabrūnina un atšķaida ar ½ glāzi verdoša ūdens.
Pa to laiku, izkausē taukus un abas masas verdošas sajauc kopā.
Masu atdzesē un piemaisa  medu, sakultas olas, piesijā miltus, kuros iejaukta citronskābe, soda un garšvielas.
Samīca un atdzesē. Līdz cepšanai mīklu glabā vēsā un tumšā vietā.


Piparkūkas būs īpaši garšīgas un aromātiskas ja mīklu gatavosi vismaz mēnesi pirms Ziemassvētkiem.